İngilizce’mi Nasıl Geliştirebilirim?

Anasayfa » İngilizce’mi Nasıl Geliştirebilirim?

Website Önerileri

  • Voscreen.com 
  • TED.com (the short videos of talks can be watched with English subtitles) 

(uygulama olarak da mevcut)

  • BBC Learning English 
  • British Council
  • Duolingo (uygulama olarak da mevcuttur)
  • Lyrics Training (practise with songs)
  • Vocabulary.com (kelime bilgisi )

 

OKUMA BECERİMİ (READING SKILL) NASIL GELİŞTİREBİLİRİM?

Dil öğreniminde dört temel beceriden biri olan okuma becerisi, dil öğrenim sürecinde oldukça önemlidir. Başka bir dilde edebi eserler, otantik makaleler, kitaplar, forum gönderileri vb. okurken beynimizde açılan yeni pencereler sayesinde,  o kültürle ilgili birçok yeni bilgi öğreniriz, motive oluruz ve merak duygumuzla okuduklarımızı daha çok araştırırız.

Yabancı dil öğreniminde okuma becerinizi geliştirmek için sizlere bazı önerilerimiz olacak;

  • Düzenli Okumak: 

Planlı bir öğrenme için, okumaya her gün vakit ayırın, kendinize hedefler koyun. Bir günde kaç sayfa okumalısınız, ya da kaç makale incelemelisiniz gibi. Ulaşmayı hedeflediğiniz seviye için ne kadar zamanınızı okumaya harcamalısınız, gerekirse danışmanınızdan yardım alın. 

  • Alan İçi ve Alan Dışı Okuma:

Okuduğunuz bölümle orantılı teknik kelimelerin yer aldığı metinleri okumak size profesyonel anlamda geleceğe hazırlar. Bölüm öğretim elemanlarıyla iletişime geçerek kaynak konusunda tavsiyelerini alabilirsiniz. Ya da “google akademik” gibi arama araçları ile alanla ilgili İngilizce yüzlerce yayına ücretsiz ulaşabilirsiniz. 

Alan dışı okuma (extensive reading) sayesinde farklı alanlardan kelime bilgilerini “try to guess” tekniği ile tahmin etmeye çalışabilirsiniz. Yeni öğrendiğiniz kelimeleri kartlara yazarak gün içinde farklı zamanlarda bu kelimeleri tekrar edebilirsiniz. Zevk için okumakta iyi bir beyin jimnastiği değil midir?

  • Doğru Kaynak:

Yabancı dilde bir kaynak/kitap okumak istediğinde iki şeye dikkat etmen gerekir. Seviyem ne? İlgi alanım ne? Detektif hikayelerini sevmiyorsan, “Sherlock Holmes” okumak zorunda değilsin dimi?  Yada başlangıç seviyesindeyken, günlük haber metinlerini anlamıyorum diye endişelenmek pek mantıklı olmasa gerek. Tabi olduğun seviyenin bir seviye üstünden kitap okumaya çalışmak, kendini biraz zorlaman fena da olmaz. Önemli olan metni anlamlandırabilme kabiliyetin, unutma!

  • Sesli Oku:

Okuma becerisini diğer beceriler ile birleştir. Mesela; sesli oku, sesini kaydet, kelimeleri nasıl telaffuz ettiğini duy ve doğrusu ile karşılaştır. Okuma eylemini hem eğlenceye çevir hem de daha verimli olmasını sağla.

  • Farklı Türden Metinler Oku:

Kitap, gazete, makaleler yanında, sosyal medyada da günümüzün büyük bir kısmını okuyarak geçiriyoruz. İngilizce ne bulursak okumak aslında işin sırrı. Markette incelediğin ürünlerin İngilizce kısımları, tatil broşürleri ya da blogları, reklamlar, günlük hayata dair ne varsa oku!

  • Teknoloji ve Okumak:

Özellikle mobil uygulamalar ile dil öğrenenlerin sayısı giderek artmaktadır. Seviyenize uygun materyallere, kurslara, eğitim ve yardımcı kaynaklara bu uygulamalar ile ulaşabilirsiniz. Hedef dilde hikaye kitapları okuyabilir, dinleyebilir ve alıştırmalarını online olarak yapabilirsiniz. Sizinle aynı metinleri okumuş kişilerle bir araya gelerek, hedef dilde  iletişim becerilerinizi geliştirebilirsiniz.

 

YAZMA BECERİMİ (WRITING SKILL) NASIL GELİŞTİREBİLİRİM?

Pek çok insan İngilizce yazmakta güçlük çekmektedir ve bunu geliştirmek gerçek bir zorluk gibi görünebilir. Yine de endişelenmeyin. İngilizce yazma becerilerinizi  geliştirmek ve yazdıklarınızla okuyucularınızı etkilemek için aşağıdaki beş ipucu işinize yarayacaktır. 

  • Kelime bilginizi genişletin

Kendinizi açıkça ifade etmek için iyi ve aktif bir kelime dağarcığına ihtiyacınız var. Bu sadece birçok kelimeyi tanıyabilmek değil, aynı zamanda onları doğru bir şekilde kullanabilmek anlamına gelir. Bu yeteneği sadece kelime listeleri değil, örnek cümlelerle yeni kelimeler öğrenerek elde edebilirsiniz.

İpucu: Yeni bir kelime öğrendiğinizde, o kelimenin tüm biçimlerini ve genellikle onunla birlikte kullanılan edatları öğrenmeye çalışın. (Örneğin, sadece ‘depend’ kelimesi yerine “to depend on”, “to be dependent on”, “a dependant” kelimelerinin anlamını öğrenin.

  • İngilizce imla ve yazım konusunda kendinizi ustalaştırın

Bu kelimeleri nasıl doğru yazacağınızı bilmelisiniz. Yanlış yazım cümlenizin anlamını değiştirir. Örneğin: “bare” ve “bear” kelimelerini telaffuzu aynıdır, ancak “bare” yalın anlamına gelir ve “bear” ayı anlamında gelir. Bu sebeple, yanlış yazım, okuyucunun yazdıklarınızı anlamasını zorlaştırır.

İpucu: Flash kartlar kullanarak heceleme alıştırması yapın ve boş zamanınız olduğunda kendinizi test edin.

  • Düzenli olarak okuyun

İnsanlar genellikle en iyi yazmayı okuyarak öğrendiğimizi söylerler. İngilizce okumak birçok yönden faydalıdır. Farklı yazı stilleri hakkında fikir edinmenin ve kelimelerin uygun şekilde nasıl kullanılacağını görmenin harika bir yoludur.

İpucu: İlginizi çeken konuları içeren kitapları veya makaleleri seçin. Öğrenmeyi keyifli hale getirmek bu şekilde  mümkündür. Metinde yeni kelimeleri ve ifadeleri nasıl kullanacağınızı anladığınızdan emin olmak için her metni birkaç kez okuyun.

  • Dil bilginizi geliştirin

Dilbilgisi çok önemlidir çünkü yazınızın kalitesini artırır. Her zaman uygun zamanı kullanın ve noktalama işaretlerini kullanmayı unutmayın. Noktalama, yazınızı net ve akıcı hale getirmenin harika bir yoludur.

İpucu: Yazınızı her zaman iki kez kontrol edin. İlk seferinde genel hataları arayın ve ikinci sefer o anda çalışmakta olduğunuz belirli gramer noktasındaki hataları arayın.

  • Yazmaktan korkmayın!

Yazmak göz korkutucu olabilir. Ancak, gelişmenin en iyi yolu bir kalem ve kağıt almak veya bilgisayarınızın önünde oturup gerçekten yazmaktır. Benzer metnin birkaç versiyonunu yazmaktan çekinmeyin çünkü profesyonel yazarlar için bile ilk taslak asla mükemmel değildir. Yazma beceriniz pratik yaparak mükemmelleşir.

 

 

 

Öğrenci Destek Hattı